2025-ci il oktyabrın 8-də mikrodalğalı soba 80 illiyini qeyd edib. 1945-ci ildən bəri bu cihaz geniş laboratoriya avadanlığından ağıllı cihazlara qədər inkişaf edib və yalnız yeməyi isidə bilmir, həm də mürəkkəb yeməklər hazırlaya bilir. Bu münasibətlə Perm Milli Tədqiqat Politexnik Universitetinin (PNİPU) mütəxəssisləri «Gazeta.Ru»-ya mikrodalğalı soba ilə bağlı ən geniş yayılan mifləri açıqlayıb və izah ediblər ki, bunlar həqiqətə uyğun deyil.
Mif 1. Mikrodalğalar yeməyi radioaktiv edir
Ən geniş yayılmış miflərdən biri mikrodalğalı sobanın yeməyi «şüalandırdığı» və onu radioaktiv etdiyidir. PNİPU-nun «Ümumi fizika» kafedrasının müdiri, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru Anatoli Perminov bunu təkzib edir: «Mikrodalğalar elektromaqnit dalğalardır, radio siqnallara bənzəyir. Onlar maddəni ionlaşdırmır və atom quruluşunu dəyişdirmir». Soba söndürüldükdən sonra isidilmə dərhal dayanar və yemək sadəcə isti qalır, heç bir “radioaktiv” iz buraxmır. Bu mif, ehtimal ki, ionlaşdırıcı şüalanma ilə qarışıqlıqdan yaranıb, hansı ki, məişət cihazlarında istifadə edilmir.
Mif 2. Mikrodalğalar bütün vitaminləri məhv edir
Bəziləri hesab edir ki, mikrodalğalı soba yeməyin vitaminlərini məhv edir. Professor Viktor Krishtop izah edir: «Vitaminlər yalnız istilik təsirindən məhv ola bilər, bu isə mikrodalğalarla bağlı deyil». Əksinə, mikrodalğalı soba ənənəvi bişirmədən daha faydalı ola bilər: yeməyi daha sürətlə isitdiyi üçün əlavə su itkisi olmur və qida maddələrinin itkisi minimuma endirilir. Məsələn, tərəvəz mikrodalğalı sobada bişiriləndə daha çox vitamin saxlayır, uzun müddət qaynadıldıqda isə vitamin itkisi daha çox olur.
Mif 3. Uşaq qidası zəhərli olur
Bəziləri hesab edir ki, mikrodalğalı sobada isitilmiş uşaq qidası zərərli olur. Bu doğru deyil; mikrodalğalar qidanın kimyəvi tərkibini dəyişdirmir. Lakin isidilmə bərabər olmaya bilər, buna görə yeməyi yaxşıca qarışdırmaq və bir qədər soyumasına imkan vermək vacibdir ki, isti nöqtələr uşaq üçün yanıq riski yaratmasın.
Mif 4. Çay üçün su isidilməməlidir
Var düşüncə ki, mikrodalğalı sobada su təhlükəlidir. Bu, suyun həddindən artıq qızması riski ilə bağlıdır: hamar, mikrodalğasız qabda su görünən köpükləşmə olmadan qaynama nöqtəsinə çata bilər və sonra hərəkət edərkən qəfil «qaynar» ola bilər. Fiziklər sadə həll təklif edir: stəkana taxta çubuq, qaşıq və ya çay paketi qoymaq lazımdır. Bu, buxar mərkəzləri yaradaraq isitməni təhlükəsiz edir. Beləliklə, çay üçün su isidilə bilər, əsas odur ki, diqqətli olmaq.
Mikrodalğalı soba inkişafın simvolu kimi
«Mikrodalğalı soba yalnız məişət cihazı deyil, həm də təsadüfi kəşfin gündəlik həyatı necə dəyişdirdiyini göstərən nümunədir. Bu fizikanın insan rifahına xidmət etməsini nümayiş etdirir», — deyə Viktor Krishtop vurğulayır. 1940-cı illərdə mikrodalğaların yemək isidilməsi üçün kəşfi inqilab idi və bu gün ağıllı sobalar bu qədim mifləri təkzib etməyə davam edir.
Qısa xülasə
Mikrodalğalı sobanın 80 illiyi münasibətilə PNİPU alimləri mifləri təkzib edir: mikrodalğalar yeməyi radioaktiv etmir, vitaminləri adi bişirmədən daha çox itirmir və uşaq qidasına zərər vermir. Çay üçün su isidilə bilər, sadəcə təhlükəsizlik üçün çubuq əlavə etmək lazımdır. Mikrodalğalı soba təhlükəsiz və faydalı cihazdır və fizikanın məişətdəki irəliləyişini simvollaşdırır.